Čierna Hora a SR podpísali Dohodu o rozvojovej pomoci medzi oboma štátmi

07.06.2012 Celý región

Podgorica 7. júna (TASR) - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, ktorý je dnes na oficiálnej návšteve Čiernej Hory, podpísal spolu s tamojším ministrom zahraničných vecí a európskej integrácie Milanom Ročenom Dohodu o rozvojovej pomoci medzi vládou SR a Čiernej Hory. Obaja predstavitelia potvrdili záujem posilniť rozvoj bilaterálnych vzťahov vo všetkých oblastiach, informoval TASR Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR.

„Táto dohoda nám umožní efektívnejšie poskytovať Čiernej Hore bilaterálnu pomoc v mnohých oblastiach, potrebných pre váš ďalší rozvoj. Boli by sme zároveň radi, keby sa naše vynikajúce bilaterálne vzťahy preniesli aj do oblasti hospodárskej spolupráce, twinningových projektov a využívania eurofondov,“ konštatoval šéf slovenskej diplomacie. Obaja ministri zároveň posúdili vývoj situácie v Čiernej Hore, ako aj celkovo v krajinách západného Balkánu.

Lajčák spolu s Ročenom a za účasti predsedu parlamentu Ranka Krivokapiča otvorili druhú fázu Národného konventu o Európskej únii v Čiernej Hore. „Na Slovensku sa nám konvent osvedčil pri prístupovom procese ako výborný nástroj na štruktúrovaný dialóg medzi vládou a ostatnými zložkami spoločnosti. Obdobný model chceme využiť pri príprave nášho predsedníctva v rámci EÚ v druhej polovici roku 2016,“ uviedol minister Lajčák, ktorý zároveň potvrdil podporu Slovenska integračným snahám Čiernej Hory.

Po skončení návštevy odcestuje šéf slovenskej diplomacie v rámci cesty po Balkáne na návštevu Bosny a Hercegoviny.
 

Vyberte región